Ile należy jeść i jak jeść

Dobry temat związany z świętami. No właśnie ile jeść,a zasada jest tylko jedna im mniej tym lepiej. Pojemność żołądka to tyle ile zmieści się w złożonych dłoniach (około 1000-3000ml) ale kto to przestrzega szczególnie w okresie świąt.

Ciągłe nieumiarkowane spożywanie pokarmów z biegiem czasu prowadzi do rozciągnięcia się żołądka.

W wyniku rozciągnięcia żołądka osoby takie odczuwają ciągle głód. Jest na to rada podczas biesiad świątecznych nie powinniśmy się spieszyć. Jeść powoli i bardzo dokładnie przeżuwać pokarm który spożywamy im dłużej przeżuwamy tym lepiej,enzymy zawarte w ślinie ułatwiają trawienie. Po posiłku powinniśmy odczuwać przypływ energii a nie znużenia.

Objaw znużenia to oznaka że to co jedliśmy było nie odpowiednie dla nas warto zapamiętać potrawy które nam nie służą . Ważną zasada jest łączenie pokarmów,które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Produkty które spożywamy wymagają różnego czasu i i innych soków żołądkowych. Jedną z gorszych trucizn jakie dostarczamy organizmowi jest połączenie mięsa z ziemniakami, wytwarza się tak zwana solanina której nadmiar może być przyczyną powstania groźnych chorób.

Nie odpowiednio dobrane pokarmy powodują proces gnilny w organizmie. Dotyczy to pożywienia białkowego (jajeczko lepiej zjeść osobno), w połączeniu z węglowodanami tworzy siarkowodór a to trucizna. Często powtarzające się błędy żywieniowe prowadzą do powstania chorób serca,cukrzycy, astmy, alergii. Starajmy się w okresie świąt zachować umiar w jedzeniu, posłuży to naszemu zdrowiu. 

Białko i tłuszcz powinniśmy spożywać w różnym czasie ponieważ tłuszcz spowalnia proces trawienia i powstaje proces gnilny co odbija się nie korzystnie na naszym zdrowiu. Spożywając tłuszcz dobrze jest zjeść dużą ilość zielonych warzyw, które neutralizują działalność tłuszczu.  Mięso smażone na oleju roślinnym spożywajmy z duża ilością ogórków,cebuli,pomidorów. Sałatka warzywna powinna znaleźć się przed każdym posiłkiem zawierającym białko. Mięso najlepiej zapiekać w piekarniku,l ub piec na grillu (karkóweczka jest super) najlepiej we folii aluminiowej bez udziału oleju .

Nie przesadzajmy z jedzeniem a zachowamy zdrowie.

Krzysztof Rogala

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo