Jakie wina są najbardziej ekologiczne?

Wino to niewątpliwie jeden z najbardziej szlachetnych trunków. Myśląc o nim, to z pewnością na myśl nam przychodzi jego kolor, bukiet smakowy czy wytrawność. Natomiast coraz większą popularnością cieszą się tak zwane wina ekologiczne. Czym są i jakie są ich rodzaje? Na to pytanie postaramy się znaleźć odpowiedź.

Czym jest wino ekologiczne?

Podstawową cechą, która wyróżnia wina ekologiczne, jest sposób uprawy i produkcji samego trunku. Są one zazwyczaj oznaczone określonym certyfikatem, a proces ich wytwarzania jest niskoemisyjny, ekologiczny oraz zgodny z poszanowaniem natury. Winiarnie muszą spełnić narzucone wytyczne i przejść drobiazgową weryfikacje. Dlatego też ekologiczna uprawa wina wcale nie jest taka prosta, a same plantacje są pod ścisłym nadzorem.

Należy jednak zaznaczyć, że samo wino ekologiczne nie musi być wcale gorsze w smaku od klasycznie przygotowywanych win. Głównym wyróżnikiem prędzej będzie szczep, region winiarski czy podział wina na czerwone, białe lub różowe.

Rodzaje win ekologicznych

Wino ekologiczne można podzielić na kilka, podstawowych rodzajów, które cechują się sposobem produkcji wina, uprawy winorośli, transportu czy wykorzystania nawozów i składników do procesów winiarskich. Większość z tych typów jest rozróżniana w zależności od kraju pochodzenia wina, a nawet regionu i typu produkowanego wina.

Wino organiczne i wino biodynamiczne

Do wina organicznego możemy zaliczyć trunki, które zostały wyprodukowane przy minimalnym lub zerowym wykorzystaniu chemii i sztucznych preparatów. Odnosi się to nie tylko do procesów produkcyjnych, ale także do samej uprawy winorośli. Oznacza to, że w trakcie sadzenia, wzrostu i zbioru winogron nie były również wykorzystane żadne chemikalia lub sztuczne nawozy.

Jako wina biodynamiczne można określić bardziej skrupulatnie ocenione wina organiczne. Takie trunki nie tylko są uprawiane i produkowane przy wykorzystaniu wyłącznie naturalnych nawozów, ale równie często wszelkie preparaty pochodzą z samej plantacji. Dzięki temu tworzony jest obieg zamknięty w zakresie procesów wytwórczych.

Wino z certyfikatem ograniczonej emisji dwutlenku węgla (CO2- carbon neutral) oraz wino naturalne

Kolejną kwestią ekologiczną jest emisyjność uprawy i produkcji wina. W celu jej ograniczenia, a także obniżenia negatywnego wpływu winotwórstwa na środowisko naturalne, powstawały organizacje zajmujące się certyfikowaniem win pochodzących z uprawy niskoemisyjnej. W tym celu usprawnia się łańcuchy logistyczne, stosuje się naturalne nawozy i obniża wydzielanie się CO2 do atmosfery podczas procesów fermentacyjnych wina.

Natomiast winem naturalnym możemy nazwać taki trunek, podczas którego produkcji wykorzystuje się jak najmniej maszyn, automatów oraz sprzętu. Naturalne winiarnie wykorzystują zazwyczaj manualne techniki uprawy winorośli, a same proces fermentacyjne przypominają czasy sprzed rewolucji przemysłowej.

Artykuł sponsorowany

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo