Morwa biała – i jej cudowne właściwości
Ojczyzną Marwy białej są Chiny, gdzie od wielu wieków ceni się jej wspaniałe właściwości lecznicze. W Europie zaczęto ją uprawiać od XI wieku. W Polsce występuje często, jako jedyny gatunek morwy.
Liście morwy białej są pokarmem dla larw jedwabników produkujących naturalny jedwab. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną lub czarną. Są one jadalne, posiadają słodki i lekko mdły smak.. Zawierają spore ilości cukrów prostych – glukozę, fruktozę oraz maltozę i sacharozę.
Są również bogactwem flawonoidów – związków usuwających z organizmu wolne rodniki o działaniu przeciwnowotworowym. Dzięki dużej ilości pektyn wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, regulują proces wypróżniania. Zawarte garbniki działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Szczególnie zalecane są świeże owoce przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Świeży sok wskazany jest przy anemii, obfitych krwawieniach, a także dolegliwościach sercowo-naczyniowych. Owoce morwy białej są wykorzystywane w medycynie ludowe jako środek oczyszczający organizm. Gdyż wykazują działanie moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Ponadto zalecane są kobietom karmiącym, ponieważ pobudzają laktację.
Liście morwy białej zawierają witaminy z grupy B:
– tiaminę (B1) poprawia nastrój
– ryboflawinę (B2) ma zbawienny wpływ na wzrok
– pirydoksynę (B6) niezbędna w produkcji czerwonych krwinek, uczestniczy w procesie syntezy białek
– witaminę PP usprawnia funkcjonowanie mózgu.
W liściach morwy białej obecne są w dużych ilościach flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne – zmiatają wolne rodniki oraz przeciwdziałają powikłaniom cukrzycy. Wyciąg z liści morwy dzięki zawartym składnikom hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów ( sacharozy i skrobi) i ogranicza ich przemianę w glukozę.
W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Napary z liści morwy są napojem dla diabetyków i osób z nadwagą. Liście morwy białej zmniejszają trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów prostych, przez co następuje zmniejszenie ilości spożytych kalorii.
Nalewka z liści morwy jest zalecana przy przeziębieniach jako środek przeciwgorączkowy, a przy anginie dzięki właściwościom ściągającym śluzówkę działa odkażająco.
Wyciąg z liści działa przeciwzapalnie oraz chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem, obniża stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Korzeń morwy (wyciąg z korzenia) jest bardzo dobrym środkiem na kaszel, bronchit, astmę, a także posiada właściwości przeciwdziałające rozwojowi nowotworów.
W aptekach dostępne są suplementy diety, w których dostępne są zarówno owoce, jak i liście morwy. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy słodkie, suszone owoce morwy białej bez pestek, a także suszone liście rośliny w formie herbatek lub mieszanek ziołowych.
Autor: Janski