Rolnictwo ekologiczne
Podstawową zasadą jest odrzucenie w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Jest to system trwały, samowystarczalny i ekonomicznie bezpieczny. Gospodarstwa ekologiczne znajdują się w czystym środowisku, co pozwala wykluczyć lub maksymalnie ograniczyć zanieczyszczenia, których źródłem jest przemysł lub drogi szybkiego ruchu.
Naturalne metody przetwórstwa
Płody rolne wytworzone bez użycia chemii są przechowywane i przetwarzane w taki sposób, aby nie straciły swoich walorów. W przechowalniach zabronione jest stosowanie syntetycznych pestycydów. Ideą ekologicznego przetwórstwa jest wybór takiej technologii, która w najmniejszym stopniu obniża wartość odżywczą surowca. Zabronione jest używanie organizmów zmienionych przez inżynierię genetyczną (GMO). Surowce ekologiczne przetwarza się metodami mechanicznymi, fizycznymi lub fermentacyjnymi, które są znane od stuleci. Wystarczy spróbować kiszonej kapusty, razowego chleba na zakwasie lub świeżego twarogu, by rozpoznać prawdziwy smak.
Cele rolnictwa ekologicznego
1. Produkcja żywności o wysokiej jakości służącej zdrowiu człowieka przy utrzymaniu lub podwyższaniu żyzności gleby 2. Życie zgodnie z prawami przyrody 3. Nie niszczenie lecz poprawianie 4. Wytworzenie żywności, która człowiekowi pomaga a nie szkodzi 5. Traktowanie gospodarstwa jako organizmu 6. Maksymalne ożywienie gleby czyli, aktywizacja biologiczna 7. Naturalna ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami 8. Stwarzanie zwierzętom w gospodarstwie optymalnych warunków bytu.
Zdrowie przede wszystkim!
Jakość produktów z atestowanych gospodarstw i przetwórni ekologicznych wynika z ekologicznych metod produkcji oraz warunków czystego środowiska. Ponieważ na żadnym etapie produkcji nie są stosowane środki chemiczne, zakłada się, że otrzymane produkty są wolne od zanieczyszczeń. Są to produkty bogate w naturalne składniki i witaminy, a ich smak można odróżnić od produktów sztucznie "witaminizowanych" i "polepszanych"". O ich wartości nie decydują jednak witaminy, białka, węglowodany i inne składniki ważne dla prawidłowej przemiany materii. Ceniona jest ich wysoka wartość biologiczna, którą dawniej miały produkty naturalne, wytworzone w nieskażonym środowisku. Julian Z Pankiewicz