Spiżarnia w domu – w co wyposażyć spiżarnię, żeby wygodnie przetrzymywać przetwory?

Spiżarnia domowa to miejsce, w którym przechowuje się rozmaite produkty spożywcze, sprzęty, naczynia i inne przedmioty. Możesz taką spiżarnię urządzić w kuchni, w piwnicy, pod schodami lub jako osobne pomieszczenie w domu. W co warto wyposażyć spiżarnię? Jakie meble się tu przydadzą? Podpowiadamy, jak praktycznie i wygodnie zorganizować miejsce do przechowywania przetworów i nie tylko.

Spiżarnia to wydzielone pomieszczenie, w którym przechowuje się zapasy jedzenia, co znacznie ułatwia utrzymanie porządku w całym domu. Żeby jednak spełniała swoje zadanie, powinna być wyposażona w specjalne meble do spiżarni, jak półki, regały i szafki. Dzięki temu będzie wygodniej sięgać po przetwory. Ponadto Twoje zapasy będą zabezpieczone przed takimi szkodnikami, jak myszy czy szczury, które mogą brudzić, a nawet wyjadać żywność, np. owoce, warzywa, ziarno czy wędliny. Dobrze, jeśli spiżarnia ulokowana jest blisko kuchni, tak aby mieć do niej swobodny dostęp. Jeśli jednak nie masz miejsca w kuchni, możesz ją urządzić np. w piwnicy, garażu, w przedpokoju lub pod schodami w domu. Bez względu na lokalizację zadbaj o właściwy dobór mebli do spiżarni.

Praktyczne meble w spiżarni ułatwią przechowywanie chemii i przetworów

Przy projektowaniu domowej spiżarni zastanów się, co będziesz w niej trzymać. Najczęściej przechowywane są: słoiki, butelki i puszki, ale też produkty suche: ryż, mąka, makaron czy cukier. Bywa i tak, że w spiżarni lądują przedmioty i urządzenia, na które nie ma miejsca w kuchni, np. blender, mikser, robot kuchenny, ale także inne drobne sprzęty AGD, jak żelazko i deska do prasowania. 

Urządzanie spiżarni powinno się zacząć zatem od… porządków. Jeśli już masz domową spiżarnię, wyrzuć rzeczy, których nie używasz, lub wyznacz im inne miejsce. Zdecydowanie łatwiej jest na etapie projektowania nowego domu, ponieważ wtedy możesz spokojnie rozplanować miejsce do przechowywania i dopasować do swoich potrzeb liczbę półek czy regałów. Możesz też wydzielić osobne miejsce na chemię gospodarczą czy środki czystości, które nie powinny mieć kontaktu z produktami spożywczymi.

Regał do spiżarni – metalowy, drewniany czy plastikowy?

Każdy mebel do spiżarni – obojętnie, czy jest to regał, półka czy szafka – powinien być solidnie wykonany, odporny na wilgoć i zniszczenie. Jeśli planujesz przechowywać dużą ilość przetworów, zaopatrz się w metalowy regał do spiżarni, który jest na tyle wytrzymały, że utrzyma ich ciężar. Zaletą regału z metalu jest ciekawa kolorystyka, dzięki czemu możesz dobrać go według potrzeb. Ponadto zabezpieczony powłoką antykorozyjną może być postawiony nawet w wilgotnej spiżarni w piwnicy.

Innym rozwiązaniem są regały drewniane, które wprawdzie są coraz częściej zastępowane przez nowoczesne regały z metalu i plastiku, ale wciąż spotyka się je np. w spiżarniach przy kuchni. Wprawdzie są estetyczne i wytrzymałe, ale niepozbawione wad. Na przykład są mało odporne na wilgoć, dlatego drewniany regał powinien być stawiany tylko w pomieszczeniu suchym lub odpowiednio zaimpregnowany. Ponadto regały z drewna łatwo ulegają zabrudzeniu, gdy ze słoika lub butelki wycieknie płyn. Należy pamiętać o ich regularnej konserwacji.

Alternatywą jest regał z plastiku. Wprawdzie jest wytrzymały, ale najlepiej sprawdzi się przy lekkim obciążeniu, nie poleca się trzymać na nim ciężkich słojów lub większej ilości przetworów. W przeciwieństwie do mebli z drewna nie wymagają konserwacji, a ich powierzchnia jest gładka i jednolita, dzięki czemu szybko usuniesz z nich wszelkie zabrudzenia.

Regały sprawdzą się również w piwnicy. Przejdź do artykułu: Regał w piwnicy – najlepszy sposób na przechowywanie przetworów

Półki, szafki… o czym jeszcze warto pamiętać?

Spiżarniane półki dopasuj do rodzaju regału. Możesz zdecydować się na system mieszany, w którym elementy nośne i stabilizujące zrobione są z metalu, a półki z drewna. Materiał, z jakiego wykonane są półki do regału, nie wpływa znacząco na jego nośność, zatem zarówno metalowe, plastikowe, jak i drewniane spełnią swoje zadanie.

Nie tylko meble w spiżarni są istotne dla funkcjonalności domowej spiżarni, ale także podłoga – zawsze może się coś rozsypać lub wylać. Dlatego postaw na rozwiązania, które ułatwią utrzymanie odpowiedniego poziomu czystości. W przypadku regałów i półek łatwe w czyszczeniu są te wykonane z metalu i plastiku, a podłogi – z płytek ceramicznych. Możesz zdecydować się również na wyłożenie podłogi wykładziną z gumolitu lub wybrać płytki kamienne. Jeśli wolisz podłogę drewnianą, pamiętaj o jej zabezpieczeniu lakierem i impregnacji.

O czym pamiętać przy urządzaniu spiżarni w domu?

  • Meble i podłogi powinny być łatwe w utrzymaniu w czystości.
  • Przy wyborze mebli należy zwrócić uwagę na ich stabilność.
  • Półki i regały w spiżarni powinny być odporne na zniszczenia mechaniczne, atak grzybów i pleśni.
  • Należy regularnie (co 3 tygodnie) przeglądać przetwory i wyrzucać popsute.
  • Okna należy zabezpieczyć siatką przed owadami i gryzoniami.

Organizując przestrzeń w spiżarni, weź pod uwagę temperaturę w pomieszczeniu, ciężar przetworów i przeznaczenie żywności. Najwygodniejsze w użytkowaniu regały powinny mieć wysokość powyżej 60 cm, ale dostępne są niższe, nawet 20–30 cm, i wyższe – najczęściej dochodzące do 180 cm wysokości. W spiżarni powinny znaleźć się również szafki, dość głębokie, aby schować w nich większe przedmioty, np. rzadko używane garnki.

Nowoczesna spiżarnia w kuchni

Spiżarnia to specjalny rodzaj zaplecza gospodarczego. W oddalonej od kuchni spiżarni np. takiej wydzielonej w piwnicy lub garażu, powinny znaleźć się przedmioty, po które sięgasz sporadycznie

Jeżeli kuchnia jest niewielka, z małą liczbą szafek i półek, spiżarnia może przejąć niektóre jej funkcje. Przechowywać w niej możesz naczynia, garnki, sprzęty. Tutaj ważne jest, aby spiżarnia była blisko kuchni, by mieć stały dostęp do rzeczy, z których korzystasz na co dzień.

Jeśli masz dużą kuchnię, to bez problemu możesz znaleźć w niej miejsce na dodatkowe półki czy regały odgrywające rolę spiżarki, a najlepiej – osobne pomieszczenie. W mieszkaniach w dawnym budownictwie metraż był na tyle ograniczony, że jeśli już zaplecze się pojawiało, to była to wąska spiżarnia. Najczęściej jednak funkcję spiżarki przejmowały tzw. pawlacze lub półki w meblach. W nowoczesnej aranżacji wnętrz stosuje się pojemne wysuwane szafy typu cargo, które chowane są w zabudowie kuchennej.

Tutaj dowiesz się więcej: Jak zorganizować przestrzeń w domowej spiżarni?

Obecnie trendy idą w kierunku funkcjonalnego wydzielania przestrzeni, dlatego w domach spotyka się spiżarki jako osobne pomieszczenia ze schowkiem, w których nie tylko jest wyznaczone miejsce do przechowywania przetworów, ale zdarza się, że znajduje się tam również zlewozmywak, kosz na śmieci czy środki czyszczące. Rozwiązanie to jest stosowane często przy salonach z aneksem kuchennym, kiedy nie chce się zaburzać aranżacji pomieszczenia przedmiotami codziennego użytku. Dzięki temu, na przykład w razie wizyty niezapowiedzianych gości, można ukryć brudne naczynia czy porozkładane ścierki po sprzątaniu.

W nowoczesnej kuchni stosuje się również otwartą spiżarnię i wtedy na półkach widoczne są estetyczne i jednakowe słoiki, które same w sobie są ozdobą. Na takiej półce możesz umieścić wszystko, co dopełni design kuchni. Warto jednak zadbać, aby widoczne słoiki, butelki itd. były estetyczne, przyjazne dla oka i współgrały z wystrojem.

Obojętnie, na jaki rodzaj spiżarni się zdecydujesz, pamiętaj, że dobrze zaprojektowana spiżarnia spełni swoje zadanie, nawet jeśli dysponujesz małym pomieszczeniem lub ograniczoną przestrzenią w kuchni. Przy pomocy odpowiednich mebli nawet w wąskiej spiżarni bez problemu wydzielisz miejsce do przechowywania domowych przetworów.

Artykuł sponsorowany

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo