Zmywarka do baru – jaka powinna być?

Każdy z nas od czasu do czasu decyduje się na to by wybrać się do baru na drinka. Jest to świetna opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub randkę sam na sam z naszą drugą połówką. Nikt z nas najczęściej nie zastanawia się nad tym, w jaki sposób myte są naczynia w takich miejscach.

Higiena mycia w lokalach serwujących napoje i przekąski. Nikt nie chce przecież, aby na naczyniu z którego właśnie sączy drinka widniał ślad szminki poprzedniej klientki. Nawet najlepsze bary upadały przez mniejsze “wtopy”.
Aby zapewnić odpowiedniej jakości czystość naczyń, właściciele barów często inwestują w zmywarki gastronomiczne, najczęściej dedykowane stricte do mycia szkła. Jaka powinna być więc idealna zmywarka barowa?

Klasyczny zmywak w barze się nie sprawdza

Część barów wciąż korzysta z ręcznego mycia naczyń. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie, szczególnie w momentach, gdy przez lokal przewija się dużo osób. Naczyń do mycia jest wiele, z kolei niewielka barowa przestrzeń często ogranicza możliwości oddelegowania większej ilości pracowników na zmywak. W zgiełku i natłoku ludzi często zapomina się również o zachowaniu odpowiedniej jakości mycia.

Pracownik obsługujący klienta nie ma czasu na mycie naczyń w momencie, gdy za barem ustawia się kolejka. Innym minusem ręcznego mycia jest konieczność inwestycji w dodatkowe środki dezynfekcji. Zmywak nie tylko generuje koszty, ale także zmusza do poświęcenia naczyniom większej ilości czasu.

Zmywarka barowa ułatwi pracę barmanowi

Jak już wspomnieliśmy, bar jest miejscem, gdzie przewija się dużo ludzi. Ponadto, w przeważającej części używa się tam szklanych naczyń. Z tego też powodu najlepszym rozwiązaniem dla właścicieli tego typu lokali są gastronomiczne zmywarki do szkła. Zwykłe zmywarki mogą przyczynić się do matowienia szkła, natomiast te dedykowane szklanym naczyniom, znacznie ograniczają ten problem.

Zmywarki barowe do szkła charakteryzuje się niewielkimi wymiarami. Dzięki temu zmieszczą się nawet w małych lokalach. Oprócz opcji mycia pozwalają na dodatkowe nabłyszczanie naczyń. Dzięki temu szkło od razu po wyciągnięciu ze zmywarki nadaje się do użytku. Nie bez wątpienia jest też fakt, że dobra zmywarka gastronomiczna wyparza naczynia i dzięki temu pozwala zachować odpowiedni poziom higieny.

Matowienie szkła – jak je ograniczyć?

Na matowienie szkła bardzo duży wpływ mają nie tylko same zmywarki, ale także użyte w nich środki do mycia. By szkło zachowało swój blask bardzo ważne jest stosowanie nabłyszczacza, który w dużym stopniu ułatwia odparowanie nadmiaru wody i niweluje powstawanie smug. Dodatek nabłyszczacza można znaleźć w niektórych tabletkach do mycia dedykowanych do klasycznych zmywarek domowych.

Szkła nie powinno się układać zbyt ciasno w zmywarce. Stykanie się szklanek powoduje, że odbijają się one od siebie podczas zmywania i w ten sposób mogą powstać rysy, odpryski czy nawet pęknięcia.

 

 

 

eco

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo