Żywność ekologiczna – prawdy i mity

Większość z nas spotkała się określeniem Żywność ekologiczna, jednak tak naprawdę niewielu z nas wie, co kryje się za tą nazwą.  Na zakupach nie zwracamy uwagi na oznaczenia i certyfikaty znajdujące się na opakowaniach produktów, kupujemy najbardziej dorodne warzywa i owoce nie zaprzątając sobie głowy tym, że są genetycznie modyfikowane.

Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że żywność, którą kupujemy jest najwyższej jakości, najbardziej wartościowa i zdrowa powinniśmy zainteresować się bliżej ekożywnością.

Co to jest naprawdę żywność ekologiczna?
Zanim zdecydujemy się na zakup żywności określanej mianem ekologiczna powinniśmy sami pamiętać, że ta nazwa bywa często nadużywana. Niektórzy producenci, szczycąc się tym, że ich produkty pochodzą z czystych ekologicznie terenów określają je mianem: zdrowa żywność, produkty prosto od chłopa, naturalne, bez konserwantów, z najczystszych terenów Polski itp.

To jednak tylko chwyt marketingowy, i należy traktować tą nazwę raczej potocznie. Ekożywność musi spełnić szereg warunków. Przede wszystkim w odróżnieniu od innych jest certyfikowana.

– Żywność ekologiczna to żywność wyprodukowana i przetwarzana metodami ekologicznymi, w gospodarstwach i przetwórniach certyfikowanych i regularnie (rokrocznie) kontrolowanych przez upoważnione do tego jednostki certyfikujące.- mówi Dagmara Orkusz właścicielka sklepu ,,Pyszne i zdrowe”.

Niestety produkty eko są ciągle droższe od żywności konwencjonalnej. Poza tym konsumentów odstrasza mała dostępność żywności ekologicznej, których musimy szukać w specjalistycznych sklepach lub bezpośrednio w gospodarstwach.

Pomału jednak sytuacja się zmienia i choć rynek żywności ekologicznej raczkuje, to jest kilka liczących się firm, które oferują takie produkty.

Oznaczenia produktów ekologicznych
Na ekoproduktach zawsze powinna znaleźć się informacja o jednostce certyfikującej. Takie produkty są coraz częściej oznaczone unijnym symbolem Rolnictwo ekologiczne.

Oprócz wspominanego, coraz powszechniej stosowanego logo europejskiego z kłosem, uprawnienia jednostek certyfikujących, mają:

• AGRO BIO TEST Sp. z o. o.; 

• BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o.; 

• BIOEKSPERT Sp. z o.o.; 

• COBICO Sp. z o.o.; 

• EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.; 

• Jednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej PNG Sp. z o.o. 

• POLSKIE CENTRUM BADAŃ I CERTYFIKACJI S.A. ODDZ/ W PILE.

Zasady produkcji żywności ekologicznej
Gospodarstwa ekologiczne muszą spełniać określone standardy. Najważniejszą i najczęściej wymienianą zasadą ekoprodukcji jest stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie.

W produkcji ekożywności niedopuszczalne jest używanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin jak pestycydy, regulatory wzrostu czy dodatki żywnościowe.
Rolnictwo ekologiczne wyklucza również stosowanie organizmów genetycznie modyfikowanych, a w produkcji zwierzęcej pasz przemysłowych, antybiotyków czy stymulatorów wzrostu.

– W rolnictwie ekologicznym chodzi jednak o coś więcej niż tylko regulowane ustawą zakazy i ograniczenia, są one jedynie konsekwencją powrotu do naturalnych metod gospodarowania, wykorzystujących siłę tkwiącą w przyrodzie. Naczelną zasadą ekologicznej produkcji jest równowaga paszowo-nawozowa i bioróżnorodność.


W największym uproszczeniu oznacza to, że hodowane tu zwierzęta spożywają paszę wyprodukowaną w tym samym gospodarstwie, a więc także ekologiczną, a nawóz produkowany przez te zwierzęta jest wykorzystywany do użyźniania gleby pod produkcję roślinną.

Aby ten system sprawnie funkcjonował konieczna jest różnorodność gatunków roślin i zwierząt, przy zachowaniu odpowiednich proporcji, jeśli chodzi o ich liczebność. W przeciwnym razie łatwo o zachwianie tej równowagi – twierdzi Dagmara Orkusz.

Zalety żywności ekologicznej
Niestety żyjemy w społeczeństwie konsumpcyjnym gdzie liczy się wygląd i dotyczy to także jedzenia. Dlatego większą popularnością cieszą się produkty kolorowe i dorodne, o lepszych właściwościach przechowalniczych.
Niech jednak nie zwiedzie nas ten „zdrowy” wygląd żywności wysoko przetworzonej.

Powszechnie stosuje się tam dodatki i substancje wspomagające, które są szkodliwe dla naszego organizmu.
Natomiast żywność ekologiczna ma oczywiste walory zdrowotne i biologiczne, zawiera m. in więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Ekologiczne metody produkcji żywności są również przyjazne środowisku.

Może więc warto zainwestować w swoje zdrowie i zacząć zwracać uwagę na to co jemy?

 

 

Dla ecoportal, Ewelina Kudera

Ewelina Kudera, magister filologii polskiej, absolwentka Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, współpracownik polonijnego czasopisma „Zdrowy Styl”. Zajmuje się pisaniem artykułów i recenzji do różnych czasopism i portali internetowych. Właścicielka strony internetowej www.ewelinakudera.pl/

 

 

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo