Oto najzdrowsze jedzenie na świecie
Sprawdź co jeść, żeby długo żyć. Nie ma jednej, najbardziej przyjaznej organizmowi człowieka diety. Dawniej ludzie z różnych kontynentów jedli produktyo zupełnie innej zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów, a mimo to udawało im się zachować zdrowie.
Dlaczego? Bo jedli bardzo mało przetworzonych produktów. Taka żywność jest najzdrowsza niezależnie od tego czy jest tłusta czy chuda – twierdzą eksperci "Forbes". I przygotowali taką listę 12 najzdrowszych produktów na świecie.
Jagody zawierają naturalny przeciwutleniacz, który nie pozwala na powstanie w organizmie komórek rakowych i podwyższa poziom dobrego cholesterolu, obniżając ten zły.
Fasola zawiera bardzo dużo błonnika, który pomaga kontrolować wagę, zapobiega cukrzycy, rakowi okrężnicy i chroni przed chorobami serca.
Orzechy – Naukowcy stwierdzili, że ich jedzenie kilka razy w tygodniu obniża o połowę ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia.
Ryby – Prawie wszystkie gatunki ryb zawierają tłuszcze omega-3, które chronią mózg i serce, poprawiają nastrój i obniżają ciśnienie krwi.
Mleko, ale takie prosto od krowy karmionej trawą, zawiera wysoki poziom kwasów linolowych, które zwalczają komórki rakowe. Mleko zawiera również bogaty zestaw witamin, minerałów i pożytecznych dla przewodu pokarmowego bakterii.
Mięso, ale także pochodzące od zwierząt karmionych w naturalny sposób. Takie mięso ma zupełnie inne składniki od tego z supermarketów: antyrakowe tłuszcze omega-3, białko i witaminę B12 zamiast sterydów i hormonów obecnych w mięsiwach zwierząt z chowu przemysłowego.
Jajka są bogate w białko i nie dostarczą zbyt wielu kalorii. Żółtka zawierają najbardziej odżywcze substancje dla mózgu i oczu. Kapusta, brukselka i brokuły zawierają związki pozwalające zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Oprócz witamin i minerałów posiadają składniki, które pomagają organizmowi wydalić szkodliwe związki.
Jabłka chronią przed rakiem płuc, cukrzycą i astmą. Jedno jabłko zawiera 5 gramów błonnika i liczne składniki odżywcze – w tym ważną dla kości witaminę K. Nie ma też lepszego sposobu na kontrolę apetytu niż jabłko zjedzone pół godziny przed właściwym posiłkiem.
Cebula i czosnek – Badania wykazały, że chronią przed chorobami przewodu pokarmowego i prostatą. Zmniejszają też ryzyko zawału o 20 procent. Sok z granatów jest nazywany „naturalną Viagrą" bo poprawia potencję.
Bogaty także w przeciwutleniacze spowalnia rozwój nowotworów, obniża również ciśnienie krwi. Zielona herbata jest najzdrowsza ze wszystkich herbat bo posiada unikalny zestaw substancji, które przeciwdziałają rozwojowi raka: pęcherza moczowego, jelita grubego, przełyku, trzustki, żołądka i odbytnicy.
AJ