Miód dobry na…

Na temat miodu można usłyszeć wiele historii. Przeważnie rozmowy sprowadzają się do jednego tematu: „scukrzanie się miodu”. Prawda jest taka że miód się nie scukrza a krystalizuje i jest to jak najbardziej naturalne.

MIÓD – to produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślinnego, spadzi zbierany przez robotnice jako zapasowy materiał pokarmowy na węzie w ulu.

W handlu miody dzielimy na:
– spadziowe
– nektarowo-spadziowe /mieszane/.

Soki roślinne w formie nektarów są przetwarzane w wolu pszczoły robotnicy i transportowane do ula. Miody spadziowe pochodzą z soków roślinnych, zbieranych przez mszyce, które przetwarzają je i w formie przeźroczystej kropelki słodkiego płynu osadzane na roślinie. Pszczoły zbierające kropelki i przenoszą je do ula. Te oba rodzaje są przygotowywane przez pszczoły do składowania w komórkach plastra. Następnie dodawane są do nich odpowiednie enzymy oraz kwasy organiczne a większość wody z nektaru zostaje odparowana. Kiedy proces dojrzewania się skończy, komórki są zasklepiane woskiem. Miody nektarowe, ze względu na pochodzenie nektaru dzielimy na miody wielokwiatowe oraz miody jednoodmianowe. Produkowane i stosowane w obrocie są następujące miody: akacjowy, koniczynowy, gryczany, malinowy, rzepakowy, lipowy, wrzosowy. Pod względem chemicznym miód jest wodnym roztworem cukrów. Jego skład to 79,59% węglowodanów i wody, 1% białek (albuminy , globuliny), aminokwasów i substancji mineralnych. Pozostałe 2,21% to enzymy, witaminy i hormony.

Miód stosowany jest w chorobach wątroby, serca, układu nerwowego, a także w stanach wyczerpania organizmu. Miód jest pokarmem łatwo przyswajanym przez człowieka. Ma szczególne znaczenie w żywieniu niemowląt i dzieci. Powinno się go spożywać przy każdym zaburzeniu działania układu trawiennego, nie zakwasza organizmu, przeciwdziała fermentacji. Długotrwałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do przyrostów masy ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego oraz zwiększonej odporności na choroby.

ZIOŁOMIODY to nektar z ziół, soków owocowych i cukru przetworzony przez pszczoły. Zioła stanowią najcenniejszą wartość ziołomiodów, zawierają także wiele witamin, mikroelementów, olejki eteryczne, kwasy organiczne, enzymy, substancje bakteriobójcze.

Posiadają właściwości lecznicze zawartych w nich ziół; wspomagają pracę serca i układu krwionośnego, wzmacniają odporność organizmu, pobudzają wytwarzanie krwinek czerwonych. Ułatwiają przemianę materii i regulują trawienie.
Wspomagają działanie leków w czasie choroby i w czasie rekonwalescencji.

1.Ziołomiód aloesowy
Reguluje przemianę materii i ułatwia trawienie. Jest pomocny przy zaparciach.
2. Ziołomiód aroniowy
Bardzo smaczny ziołomiód o leczniczym działaniu w schorzeniach układu krążenia.
3. Ziołomiód głogowy
Charakterystyczny smak wyciągu z głogu pobudza i wzmacnia pracę serca. Ważny w profilaktyce i leczeniu niewydolności układu krążenia.
4. Ziołomiód miętowy
Pobudza wydzielanie żółci, ułatwia trawienie i wchłanianie pokarmu. Działa wzmacniająco.
5. Ziołomiód nagietkowy

Pomocny jest w stanach zapalnych, nieżytach żołądka, chorobie wrzodowej, zapaleniu błon śluzowych w okresach rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych jak również po usunięciu nowotworu i w niedokrwistości.

6. Ziołomiód pokrzywowy
Przerobiony wyciąg z liści pokrzywy – pobudza organizm do tworzenia ciał odpornościowych, wpływa korzystnie na tworzenie czerwonych ciałek krwi, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.
7.Ziołomiód sosnowy
Ziołomiód sosnowy uzyskiwany jest z igliwia ściętego wczesną wiosną. Ziołomiód ten działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie. Zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych – gardła, krtani, oskrzeli i nosa.
8. Ziołomiód tymiankowy

Pobudza łaknienie i apetyt, działa moczopędnie, dezynfekuje drogi moczowe, podwyższa liczbę białych ciałek krwi w przypadku chorób zakaźnych

ZIOŁOMIODY Z MLECZKIEM PSZCZELIM
Ziołomiody z mleczkiem pszczelim wzbogacają wartość odżywczą ziołomiodów. Stosowane są w stanach osłabienia fizycznego i przy wyczerpaniach nerwowych. Poprawiają samopoczucie, kondycję fizyczną oraz zwiększają koncentrację. Mleczko pszczele wpływa pozytywnie na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.

To czy kupimy dobry miód, czy nie, zależy od nas samych. Powinniśmy zawsze kupować ze znanego i sprawdzonego źródła. Ale zawsze należy się upewnić czy mamy do czynienia z osobą znającą się na produktach pszczelarskich, ponieważ niektórzy pszczelarze nie potrafią obchodzić się z lekami dla pszczół należycie. W takim przypadku niektóre składniki leku mogą przenikać do miodu. Zawsze upewniaj się że wiesz co kupujesz, a w razie wątpliwości – pytaj.

www.Ecoportal.com.pl, mp

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo